עץ זית: מדריך מלא ועובדות מרתקות לכל חובב גינון!
עץ זית הוא ממש סמל של המזרח התיכון ושל ארץ ישראל. יש לו משמעות היסטורית ארוכה, וגם לא מעט ערכים קולינריים ויופי טהור. עץ זית נחשב לעץ ירוק עד שמשגשג באקלים חם וידוע בקשיחות שלו, באמינות ובאורך החיים הארוך.
אם אתם חובבי עצי זית או גינון באופן כללי ורוצים להכיר כמה עובדות מרתקות על עץ הזית, יש לנו מידע על עץ הזית שכדאי לכם להכיר!
מידע כללי על עץ הזית
עץ הזית הוא יליד אזור הים התיכון ויכול לחיות במשך מאות שנים. למעשה, יש כמה עצים שגילם עולה על 1,000 שנה ולעתים גם הרבה מעבר לזה! לעץ זית יש עלים קטנים, ירוקים-כסופים. פריחת עץ הזית מתרחשת באביב, אז העץ מייצר פרחים קטנים, לבנים וריחניים, שמתפתחים מאוחר יותר לזיתים, שניתן להפיק מהם לא מעט דברים.
סוגים של עצי זית
יש הרבה סוגים של עצי זית, אבל אלו כמה מהנפוצים בארצנו:
זית סורי
זן נפוץ בארץ, בעיקר בצפון (בגליל). מקור הזן הזה הוא בלבנון והוא נחשב לזן עמיד במיוחד, אך עם קצב צמיחה שנחשב איטי. הזיתים שהעץ הזה מפיק מכילים הרבה מאוד שמן והם בעלי טעם עשיר במיוחד - ניתן גם לאכול את הזיתים וגם להפיק מהם שמן.
זית נאבלי
זית נאבלי נמצא בעיקר באזורי יהודה ושומרון ומפיק כמות פרי גדולה ומתקתקה. כמות השמן המופקת מהפירות נחשבת יחסית נמוכה, אך בעלת איכויות גבוהות.
זית ברנע
זית ברנע הוא זן ישראלי ומשמש בעיקר להפקת שמן. הזן הזה צומח במהירות ומתאים בעיקר לחקלאים שמעוניינים בתפוקה גדולה של פרי ויבולים גדולים. זן הברנע פופולרי מאוד גם בארץ וגם בעולם, וטעמו משתנה בהתאם למקום גידולו.
קטיף - מתי קוטפים זיתים?
התשובה לשאלה מתי קוטפים זיתים היא בדרך כלל בסוף הסתיו עד תחילת החורף, אז מתרחש מסיק זיתים. בתקופה זו הפירות הבשילו לצבע סגול או שחור עמוק, בהתאם לזן ולרמת הבשלות הרצויה.
טיפול בעץ הזית
כדי לשגשג ולצמוח, עץ זית דורש אדמה מנוקזת היטב וחשיפה מלאה לשמש. גיזום עץ זית צריך להיעשות מדי שנה כדי לשמור על הצורה ולקדם את זרימת האוויר בין הענפים, וכן על מנת להפחית את הסיכון למחלות עץ זית.