גידול אננס

גידול אננס בגינה - המדריך המלא לטיפוח פרי טרופי מתוק

מי לא אוהב אננס? אננס הוא אחד הפירות הטרופיים המיוחדים ביותר, בטח בישראל - הוא מתוק, ריחני, עסיסי ויפייפה, פרי שכל ביס ממנו שולח אותנו לחופשה באי רחוק. אבל לא צריך לטוס לתאילנד כדי ליהנות מאננס טוב. ישראלים רבים מופתעים לגלות שאפשר לגדל אותו גם כאן בארץ, ממש בגינה הביתית או אפילו בעציץ גדול במרפסת. 

גידול אננס לא דורש ציוד מסובך או ידע מקצועי מעמיק, אלא בעיקר סבלנות, תשומת לב ויכולת ליהנות מתהליך ארוך שבסופו תוכלו ליהנות מפרי ייחודי ויוקרתי שגידלתם במו ידיכם. המדריך הבא ילווה אתכם צעד אחר צעד בדרך לגידול אננס טרי מהגינה, החל מבחירת צמח אננס ועד לרגע הקטיף המרגש.

למה כדאי לכם לגדל אננס?

גידול אננס בבית הוא לא רק חוויה טעימה ומתוקה אלא גם תוספת אסתטית, שכן עץ אננס הוא בעל עלים ירוקים-קשיחים שמוסיפים מראה אקזוטי לגינה או למרפסת. הוא דורש פחות תחזוקה משצפוי מצמח טרופי, ומתאים גם לאקלים הים תיכוני של ישראל. בנוסף, התחושה של לגדל פרי כזה בעצמכם - ולא לרכוש אותו במחירי עתק בסופר - היא אחלה מקור לגאווה וסיפוק. 

שלב 1: בחירת אננס מתאים לשתילה

כדי להתחיל בגידול אננס, הצעד הראשון הוא בחירת צמח אננס איכותי. ההמלצה היא לבחור פרי בשל ובריא מהמדפים בסופרמרקט או בשוק. חפשו אננס עם עלים ירוקים ורעננים, ללא כתמים חומים או עלים יבשים. סימן חשוב לאיכות הוא שהעלים המרכזיים לא מתנתקים בקלות. גוף הפרי צריך להיות זהוב-צהוב, אך לא רך מדי, ולהפיץ ניחוח מתוק. החזיקו את האננס ביד ובדקו שהעלים העליונים יציבים ושאינם לחים או רקובים. אם קצה העלים יבש לגמרי, עדיף לוותר ולחפש פרי אחר.

שלב 2: הכנת ראש האננס לשתילה

כאן טמון הסוד של גידול אננס - אנחנו לא זורעים זרעים אלא שותלים את ראש העלים כולו! כך עושים את זה נכון: 

ניתוק הראש מהפרי

יש לסובב או לחתוך בזהירות את חלק העלים העליונים של האננס. כדאי להשאיר בסיס נקי, ללא שאריות פרי, כדי למנוע ריקבון לאחר השתילה. רצוי גם לוודא שהחיתוך ישר ואחיד כדי להקל על ההשרשה בהמשך.

ניקוי והסרת עלים תחתונים

חשפו כשני סנטימטרים של הגבעול באמצעות קילוף העלים התחתונים. פעולה זו תעודד הופעת שורשים חדשים ותעניק לראש בסיס יציב יותר להשרשה. בנוסף, הדבר מונע מגע ישיר של עלים מתים עם האדמה, שעלול לעודד מחלות.

ייבוש לפני השרשה

מומלץ להניח את הראש על מגבת נייר במקום מוצל ויבש למשך יומיים או שלושה. שלב זה מאפשר לפצעי החיתוך להחלים ומפחית סיכוי להתפתחות עובש. חשוב להקפיד שהמקום מאוורר היטב כדי לזרז את תהליך הייבוש.

השרשה במים או ישירות באדמה

ניתן להשריש את הראש בתוך כוס מים כך שהחלק החשוף ייגע במים (ולהחליף מים כל יומיים), או לשתול ישירות באדמה לחה ומנוקזת. שתי הדרכים יעילות, אך השרשה במים מאפשרת לראות את התפתחות השורשים.

שלב 3: שתילת האננס בגינה

בשלב זה הראש מוכן לשתילה קבועה. בחרו מקום עם לפחות 6 שעות של אור שמש ישיר. לפני שמכניסים את ראש האננס לאדמה, חשוב להכין לו קרקע מתאימה. הקרקע האידיאלית תהיה קלה, אוורירית ומנוקזת היטב - תערובת של אדמת גן, קומפוסט וחול יכולה לעבוד מצוין. אם הקרקע כבדה וחרסיתית, מומלץ לשתול בעציץ גדול במקום באדמה ישירה, כדי למנוע מצב שבו המים "נתקעים" סביב השורשים.

כדאי לשתול את ראש האננס לעומק של 5-7 ס"מ, כך שהחלק החשוף יכוסה היטב אך העלים יישארו חשופים מעל הקרקע. הדקו מעט את האדמה סביבו כדי לייצב את הצמח. בשבועות הראשונים חשוב לשמור על לחות מתונה, כי זהו שלב קריטי שבו הצמח מתחיל לפתח מערכת שורשים.

שלב 4: השקיה וטיפול שוטף בצמח

תדירות השקיה

עץ אננס אוהב קרקע לחה אך לא רוויה. השקיה פעם-פעמיים בשבוע בקיץ מספיקה, ובחורף ניתן להפחית משמעותית. חשוב לא להציף את הצמח, שכן עודף מים עלול לגרום לריקבון. כדאי להשקות בבוקר, כדי לאפשר לאדמה להתייבש מעט במהלך היום.

דישון מתון

מומלץ להוסיף דשן נוזלי מאוזן אחת לחודש בתקופת הצמיחה. דשן עשיר באשלגן יעזור בהיווצרות פרי מתוק ועסיסי. רצוי להימנע מדישון יתר, שעלול לגרום לעלים לגדול מהר מדי על חשבון התפתחות הפרי.

גיזום עלים יבשים

מעקב אחר עלים יבשים או חומים חיוני לשמירה על בריאות הצמח. הסירו אותם בזהירות כדי לאפשר לצמח לרכז אנרגיה בצמיחה בריאה. פעולה זו גם מפחיתה סיכון להצטברות מזיקים ומחלות באזור העלים המתים.

הדברת מזיקים

לרוב האננס עמיד, אך יתכנו מזיקים כמו כנימות או חלזונות. ניתן להדביר באופן ידני או בעזרת חומרי הדברה אורגניים. הקפידו לבדוק מדי כמה שבועות את בסיס העלים למזיקים. שימוש בתמיסת סבון עדינה יכול להוות פתרון טבעי ויעיל כנגד כנימות.

שלב 5: כמה זמן לוקח עד שהאננס גדל ומבשיל?

כאן מגיע השלב שדורש סבלנות. גידול אננס הוא תהליך ארוך, ולרוב ייקח בין שנה וחצי לשנתיים עד שתראו פרי מתפתח! לאחר שהצמח מתבסס, מופיעה תפרחת סגולה-אדומה ההופכת בהדרגה לפרי. אורך הזמן מושפע מהאקלים, איכות הקרקע וכמות האור שהצמח מקבל.

מעבר לאורך התהליך, כדאי לדעת שגם אחרי הופעת התפרחת לוקח לפרי עצמו כחצי שנה להבשיל לגמרי. זה אומר שמרגע שתראו ניצן קטן ועד שתאכלו את האננס שלכם, תצטרכו להמתין בסבלנות עוד חודשים רבים. עם זאת, התצפית על השינויים בצמח היא חלק מהיופי - לראות את העלים גדלים, את הפרח הצבעוני מתפתח, ולאט לאט את הפרי מקבל צורה וצבע!

שלב 6: מתי ואיך קוטפים את האננס

אננס מוכן לקטיף כאשר צבעו הופך צהוב-זהוב, והוא מפיץ ריח מתוק גם ממרחק. כדאי לחכות עד שהפרי בשל כמעט לחלוטין, כי הוא אינו ממשיך להבשיל לאחר הקטיף. כדי לקטוף, חותכים את הפרי עם סכין חדה, ומשאירים חלק קטן מהגבעול מחובר.

טיפים לשמירה על הצמח בעונות קרות

האננס רגיש לקור. באזורים הרריים או בחורפים קרים במיוחד מומלץ להעביר את הצמח לעציץ שניתן להכניס הביתה. אם השתילה באדמה, אפשר לכסות את בסיס הצמח בשכבת קומפוסט או יריעת ניילון שתשמור על חום הקרקע. חשוב להגן עליו במיוחד מטמפרטורות מתחת ל־10 מעלות.

סיכום - איך לגדל אננס טרי ומתוק אצלכם בגינה

גידול אננס בגינה הוא חוויה ייחודית שמאפשרת לכם ליהנות מפרי טרופי מתוק שהשקעתם בו חודשים ארוכים. זהו תהליך שמצריך סבלנות אך לא מורכבות רבה, וכל אחד יכול לנסות את זה - בין אם בגינה גדולה ובין אם במרפסת קטנה. כל שעליכם לעשות הוא לבחור פרי איכותי, להכין את הראש לשתילה, להקפיד על השקיה מתונה ולדאוג להגנה בחורף. 

בין אם החלטתם על גידול אננס, גידול של עצי פרי מומלצים לגינה או אפילו "סתם" גידול נענע - כלי גינון מתאימים הם חלק בלתי נפרד מהתהליך. כדי ליהנות מגינה בריאה ומתוחזקת, כדאי להשקיע בכלי עבודה שילוו אתכם לאורך כל הדרך, מהשתילה ועד הטעימה הראשונה. בגרינוורקס תמצאו ציוד גינון איכותי, נטען וחסכוני באנרגיה, שיעזור לכם לטפח את האננס שלכם (וכל צמח אחר בגינה) בצורה קלה, ירוקה ונוחה.

09/30/2025 | greenworks

הרשמו לניוזלטר שלנו

מצטרפים ונהנים מעדכונים והטבות


כדי לספק לך את החוויה הטובה ביותר, אנו משתמשים בטכנולוגיות כגון קובצי Cookie כדי לאחסן ו/או לגשת למידע מהמכשיר. הסכמה לטכנולוגיות אלו מאפשרת לנו לעבד נתונים כגון התנהגות גלישה או מזהים ייחודיים באתר זה. חוסר הסכמה או ביטול הסכמה עלולים להשפיע לרעה על תכונות מסוימות.